Ankara Anlaşması Vizesine Başvururken Ne Kadar Sermaye Göstermek Gerekir?

Blog

Bu vize tipi özelliği gereği, Türk vatandaşlarına İngiltere’de iş kurma hakkı vermektedir. Kurmayı planladığınız iş için ne kadar sermaye gösterileceği büyük önem taşımaktadır. Sermayenin yüksek ya da düşük olmasından ziyade planlanan iş ile orantılı olması önemlidir. Şöyle ki, örneğin eğer bir restoran açmayı düşünüyorsanız, bu restoran ile ilgili her türlü kurulum ve işletme giderlerini, iş yeri kirasını, yapılacak alımları, işçi ücretlerini, devlete veya otoritelere ödenecek harçları göz önünde bulundurarak hesap yapmalısınız ve bunu karşılayacak bir sermaye öngörmelisiniz. Aynı şekilde, evinizden çalışarak ve öğretmen olarak özel ders vermeyi planlıyorsanız, bu iş planına uygun bir sermaye öngörmelisiniz.

Anlaşılacağı üzere, İngiltere’de ECAA vizesi ile iş kurmak için sermaye hesaplaması, her iş için ayrı yapılmalıdır.

Bunun yanında, eğer vize başvurunuzu İngiltere’den yapmayı planlıyorsanız, başvurunuz sonuçlanana kadar çalışma izniniz bulunmadığından ve her hangi bir yerde çalışamayacağınızdan, bu bekleme süresi içerisinde sizin ve ailenizin geçimini sağlayacak miktarda bir birikim de bulunması gereklidir. Kiralayacağınız evin kiralama maliyeti, faturalar, yaşam giderleri, çocukların okul masrafları ve benzeri giderler de göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca, banka hesabınızda bulunan paranın sermayenize ve vizenin kabul edilene kadar geçecek olan süre için yaşam giderlerinize ya da İngiltere’de yeni bir hayat kurmaya yetecek tutarda olmasının yanında bu meblağın kaynağının da açıklanması gerekmektedir.

Kaynağı açıklanamayan para, Ankara Antlaşması vize başvurunuzun red edilmesine sebep olacaktır.

Tüm para hareketlerinin bankalar üzerinden olması, gelirlerin vergilendirilmiş olması, maaşların banka üzerinden ödeniyor olması, paraya çevrilmiş olan menkul ya da gayrimenkullerin bedellerinin resmi senetlerde gösterilmiş ve banka aracılığı ile el değiştirmiş olması gerekmektedir. Sermayeye konu paranın bir kişi tarafından bağışlanması ya da borç verilmesi durumunda ise, borç veren ya da bağış yapan kişinin bu parayı ne şekilde elde ettiğinin açıklanması yani paranın kaynağının bildirilmesi gerekmektedir. Son olarak belirtmek gerekir ki, vize başvurusu yaparken sermayenin büyüklüğünden ziyade, sermayenin nereden ve nasıl geldiğinin açıklanması daha büyük önem taşımaktadır.

Read more

Written by:

Comments (0) 25 Kasım 2017 /

Ankara Anlaşması ECAA Vizesi İçin İngilizce Bilmek Gerekli Midir?

Blog

Ankara Anlaşması ECAA vizesi için İngilizce bilmek şart koşulmamıştır. Bu konuda kriter yapacağınız işin niteliğidir. İngiltere’de iş kurmak istediğinizi beyan ettiğinizde bu niyetinizde ciddi olup olmadığınıza ve mevcut durumunuzun bu işi kurup sürdürmeye uygun olup olmadığınıza bakılmaktadır. İngilizce bilmek de sermaye gibi eğitim gibi tamamen yapılacak işe göre değişen mevcut bir koşuldur.

Tekrar belirtmek gerekir ki kendine ait bir iş kuracağınızdan bu vize ile kurabileceğiniz iş çeşidi çok fazladır.

Öğretmenlikten, hasta bakıcılığa, bahçıvanlıktan bijuteri dükkanı açmaya eğitiminiz, iş geçmişiniz elverdiği ölçüde bir çok seçenek arasından işinizi seçebilirsiniz. Tüm bu alanlar için aranacak eğitim geçmişi, iş geçmişi koşulları farklı olduğu gibi İngilizce seviyesi de işe göre farklılık göstermektedir.
Yapacağınız işte İngilizce konuşmanız ne ölçüde gerekecek, önemli olan budur. Eğer danışmanlık, öğretmenlik gibi konuşarak hizmet vermeniz gerekecek bir iş alanı seçtiyseniz İngilizcenizin yeterliliği başvurunuzun değerlendirilmesinde önemli bir ölçüt olacaktır.

Özetlemek gerekirse İngilizce öğretmenliği gibi yapacağınız işin doğasından kaynaklanan bir sebep yoksa veya işiniz İngilizce konuşan kişilere birebir konuşarak hizmet vermenizi gereken bir iş değilse bu vizeye İngilizce bilmeseniz bile başvurabilirsiniz. Ancak yapacağınız işin doğasında İngilizceyi çok iyi konuşabilmek ve yazabilmek varsa bu durumda başvuru evraklarınız arasına İngilizceyi iyi bildiğinizi ispat edecek belgelerinizi eklemelisiniz. Aksi halde başvurunuz, İngilizce bilmediğiniz için değil, kurmayı planladığınız iş için yeterli donanıma sahip olmadığınız için başvurunuz reddedilecektir.

Olumsuz bir sonuçla karşılaşmamanız için başvuru sırasında bir uzmanla çalışmanızı tavsiye ediyoruz.

Ancak başvurucuların İngiltere’de yaşayacakları ve iş yapacakları düşünüldüğünde, kişilerin iş hayatlarında oluşacak birtakım problemlerin önüne geçebilmeleri için yapacakları mesleğe uygun biçimde mesleki İngilizce kurslarına giderek İngilizce öğrenmelerini tavsiye ediyoruz. Her ne kadar başvuru için ön koşul olmasa da vakit varsa başvurmadan once ancak fırsat yoksa başvurudan sonra İngilizce öğrenmek, hem yapacağınız işi daha profesyonelce yürütebilmenize yardımcı olur hem de günlük hayatınızı bir hayli kolaylaştırır. Gazete ve internet ilan sayfalarını okuyup anlayabilmeniz, müşterilerinizle mailleşebilmeniz sizi bir adım öteye taşıyacaktır.

Read more

Written by:

Comments (0) 23 Kasım 2017 /

Ankara Anlaşması Vizesi ile National Insurance Number (NIN) Nasıl Alınır?

Blog

Ankara Antlaşması vizesi ile İngiltere’de iş kurma hakkı elde ettikten sonra, faaliyetinizi Limited şirket ya da şahıs firması (sole trader) olarak yürütebilirsiniz.

Şirketinizi ya da firmanızı kurduktan sonra, şirketiniz ya da firmanız adına banka hesabınızı açmanız gerekmektedir. Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra, adınıza şirketten maaş ya da kar payı (dividend) alabilmeniz, bunlara ilişkin vergileri ödeyebilmeniz için size bir Numara gerekmektedir. Bu Numara, National Insurance Number’dır.

Şirket ya da firmanız faaliyete başladıktan sonra nasıl başvuruda bulunmalısınız?

Şirket ya da firmanız faaliyete başladıktan sonra, en kısa zamanda National Insurance number – NIN- almak için başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Bu başvurular, Job Centre Plus kurumuna telefon ile yapılmaktadır. Bu kurum, size randevu verecek ve randevuya işinizi ispatlayan evraklar ile gitmeniz gerekecektir. Job Centre Plus kurumu, bazen National Insurance Number verilmesi konusunda zorluk çıkarabilmektedir. Randevuya giderken, şirketiniz / firmaniz ve şahsınızla ilgili belgeleri sunmanız gerekmektedir.
Bu belgeler aşağıda sıralanmıştır:

+ Pasaport, BRP (Biometric Residence Permit) kartı
+ Home Office mektupları,
+ Kira kontratınız, council tax, utilities bill,
+ Personal bank statement, banka hareketleri
+ Evli iseniz, evlendirme cüzdanınız, boşanmış iseniz, boşanma evraklarınız,
+ Muhasebecinizden işinizi tarif eden bir yazı,
+ Şirketinize ait Company House registration dökümanları
+ İşinizi nereden yürüttüğünüze dair detaylar, varsa işyeri kira kontratı,
+ Business bank statement, banka hareketleri,
+ Müşteri listeniz,
+ Yapmış olduğunuz kontratlar, iş yazışmaları, işinizi ispatlayan diğer belgeler,
+ İşinizle ilgili sertifika ve yeterlilik belgeleri,
+ Web sayfaniz, business kartınız, tanıtım broşürleri v.b.
+ İşinizle ilgili yapmış olduğunuz gazete ve internet ilani ve faturaları,
+ Hizmet verdiğiniz müşterilerinizden alacağınız tavsiye ve referans mektupları,
+ Public Liability insurance poliçesi ve faturası,
+ Business Plan da almayı planladığınız ihtiyaçlarınızı aldığınızı gösteren faturalar ile işinizle ilgili yaptığınız harcamalar ve faturaları
+ Tarafınızdan kesilmiş olan faturalar,

Görüşme sırasında, Job Center görevlisi, getirdiğiniz evrakları sırası geldikçe sizden isteyecek ve sizinle mülakat yapılacaktır. Bu mülakatın amacı, sizin söz konusu işi gerçekte yapıp yapmadığınızı anlamaktır.

Read more

Written by:

Comments (0) 13 Kasım 2017 /

Ankara Antlaşması Vizesi İçin Ne Kadar Sermaye Gerekir?

Makale

Bilindiği üzere Ankara Anlaşması Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına İngiltere Bileşik Krallık ‘ta yaşama, oturma ve çalışma hakkı tanıyan bir İngiltere vizesidir. Ankara Anlaşması vizesine başvuran kişinin kuracağı iş için lazım olan sermaye miktarı İngiltere’de kurdukları işten gelir elde etmeye başlayana kadar kendilerini geçindirecek oranda maddi desteğe sahip olması gerekmektedir. Normal şartlarda ECAA vizesinde İngiltere’de iş kurabilmek için minimum bir tutar belirlenmiştir.

Bu tutar 200.000 sterlin olup Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için geçerli değildir.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yapılan sermaye uygulaması kurulan işten gelir sağlanana kadar kendilerini geçindirecek maddi birikim olmasıdır. Yani İngiltere Ankara Antlaşması vizesine başvuracak kişinin sahip olması gereken sermaye miktarı yapılacak işe göre değişim göstermektedir. Kurulacak olan işe yetecek miktarda sermaye ayarlaması yaparken aynı işi Türkiye’de kurduğunuzu düşünerek ne miktarda para ile bu işi kurabileceğinizi, bu işe başlayabileceğinizi düşünerek sermaye hesabı yapılabilmektedir. Ve buna ek olarak da İngiltere’de para kazanmaya başlayana kadar zorunlu ihtiyaçların karşılanması için ortalama miktarda bir para ayrılmalıdır. Bu yaklaşık olarak ilk 2-3 ay bu şekilde devam etmektedir.

Genelde kurulan işletmeler ilk 2-3 aydan sonra düzene girmeye başlayarak maddi gelir sağlamaktadır.

Kendi zorunlu ihtiyaçlar için ayrılacak olan para da kişiye göre değişim göstermektedir. Her vatandaş kendinin hangi ihtiyaçlara öncelik verdiğini düşünerek bu maddi miktarı ayırmalıdır. Bu durumda İngiltere’de iş kurmak için gerekli olan sermaye miktarı çok daha rahat ve doğru bir şekilde belirlenmektedir. Aslında sermaye dediğimiz şey sadece iş kurmak için değil aynı zamanda işten gelir elde edene kadar geçinmek için de ayrılan para birikiminin olmasıdır. Bu iki durum için gerekli para ayarlandığında vize için gösterilecek ve kabul görecek bir sermayeye sahip olmuş olunur. Sermaye belirlendikten ve belgelendikten sonra vize alma işleminin en önemli kısmı olan sermaye halledilmiş olur.

Read more

Written by:

Comments (0) 30 Ekim 2017 /

Ankara Anlaşması ile Çifte Vatandaşlık ve İngiltere Vatandaşlık Hakları Nelerdir?

Makale

Ankara anlaşması vizesi ile İngiltere’de yaşama ve iş kurma hakkı elde etmiş olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ilk olarak 12 ay süreliğine bir oturma iznine sahip olmaktadırlar. Bu 12 ay oturma izni 12 ayın sonunda gerekli şartlar sağlanmış ise uzatılmaktadır. Ayrıca 1 yılda 90 gün ve çalışmaya başladığından itibaren 5 yılda 450 günden fazla İngiltere dışında başka bir ülkede kalmamış olmak vatandaşlık başvurusu açısından önem arz etmektedir. Kişiler İngiltere vatandaşlığı başvurmak için bu belli süreleri aşmamak kaydı ile İngiltere dışında bulunmaları gerekmektedir. Vize alındığında 1 yıllık bir oturma izni ve sonrasında 5 yıla kadar sürekli oturma izni alma hakkına sahip olmuş kişiler gerekli olan şartların hepsini sağladıktan sonra İngiliz vatandaşlığına başvuru yapabilmektedirler. Öncelikle İngiliz vatandaşlığına başvurmak için ek olarak şartlar bulunmaktadır.

Vatandaşlık başvurusu için İngilizce dil sertifikası gerekmektedir.

Yani 5 yıl İngiltere’de kalınan bu sürede İngilizce dil sertifikası edinmek gerekmektedir. Ancak dil sertifikası tek başına yeterli değildir,” Life in the UK” adında bir teste tabi tutulup bu testten geçmiş olmak da gerekmektedir. Ankara Antlaşması Vizesine başvuran kişiler bu şartları sağladıkları takdirde 18 ve 65 yaş arasındaki tüm vatandaşlar İngiliz vatandaşlığını rahatlıkla başvurabilmektedirler. Vatandaşlığa başvuran kişilerin ceza, sabıka gibi problem yaratacak türde eylemleri olmaması da dikkat edilmesi gereken diğer bir husustur. İngiltere’de yaşamaya başlaya Türkiye cumhuriyeti vatandaşları öncelikle bakmakla yükümlü olduğu kişileri yanında götürme hakkına sahiptir.

Kişinin eşi ve çocukları da İngiltere’de pek çok hakka sahip olabilmektedir.

Örneğin eşi bir yere bağımlı veya bağımsız olarak çalışabilmektedir. Kişinin çocukları da eğitimlerini İngiltere’deki okullarda devam ettirebilme şansına sahiptir. İngiltere vizesi ile İngiltere’ye yerleşen kişi ve ailesi eğitim, sağlık, çalışma gibi temel haklar başta olmak üzere pek çok hakka da sahiptir. Bunlar göz önünde bulundurulduğunda İngiltere’ye yerleşen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da tıpkı İngiliz vatandaşları gibi haklara sahip olabilmekte ve gerekli koşulları sağladıkları takdirde çifte vatandaş olma şansını elde etmiş olacaklardır.

Read more

Written by:

Comments (0) 28 Ekim 2017 /

Ankara Anlaşması Vizesi Şartları Nelerdir?

Makale

Türkiye’de yaşayan vatandaşların İngiltere’de iş kurmak şartıyla İngiltere’de yaşamak için başvurduğu vizeye Ankara Anlaşması Vizesi(ECAA) denmektedir. Ankara Anlaşması Vizesinin de diğer vizeler gibi birçok prosedürü bulunmaktadır. Öncelikle vizeyi almak isteyen vatandaşlar İngiltere’de iş kurmak istiyorsa herhangi bir sektör sınırlaması bulunmamaktadır. Aynı şekilde belli bir miktar sermaye sınırı da bulunmamaktadır. Yani kuracağı işe uygun bir miktarda sermayesi olması yeterli olacaktır. Her işin sermayesinin miktarı farklı olduğu için de herhangi bir sınırlama yoktur.

ECAA vizesine başvuran kişiler İngiltere’de yaşayıp orada iş kurabilmek için herhangi bir eğitim seviyesi sınırı da bulunmamaktadır.

Şöyle ki kişinin kuracağı işe uygun olup olmaması tabii ki önemli bir durumdur. İş kurmak isteyen kişiler kendilerine uygun birer iş alanı seçtiklerinde o işten kar elde etme olasılıkları çok daha yüksektir. Bu yüzden eğitimden çok o işi devam ettirebilmek daha önemli bir kriter olarak görülmektedir. Eğitimin yanı sıra İngilizce bilmek gibi bir kısıtlama da bulunmamaktadır. Ankara Antlaşması Vizesi alacak vatandaşlar İngiltere’de sıfırdan istedikleri işi kurmakta özgürdürler. Bu yüzden de herhangi bir tecrübeye ihtiyacı yoktur. İstedikleri şekilde istedikleri işi kurabilmektedirler. Vizeye başvuran vatandaşlar kurmak istedikleri işi ayrıntılı bir şekilde ve tatmin edici bir biçimde raporladığı takdirde vize almada herhangi bir sorun yaşamayacaktır.

Vizenin süresi başlangıçta 1 yıl olarak verilmektedir.

Yani 1 yıllık bir oturma izni ile başlangıç olarak verilmektedir. Daha sonrasında bu oturma süresi kişinin yaptığı işin başarılı olma durumuna göre 3 yıla çıkarılmaktadır. Vize alındıktan sonra yapılan işin durumuna göre oturma süresi artırılmaktadır. Ankara Anlaşması Vizesinin bir de reddedilme durumunu da göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Vize başvurusu reddedildiği takdirde başvuran kişinin itiraz etme hakkı da mevcuttur. Her ayrıntıyı iyi bir şekilde raporladığı sürece çok elzem durumlar dışında vizenin reddedilme durumu pek bulunmamaktadır.

Read more

Written by:

Comments (0) 24 Ekim 2017 /

Ankara Anlaşması’nın Özellikleri Nelerdir?

Blog

Ankara Anlaşması vizesi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına sağlanan İngiltere’de yaşama, iş kurma vizesidir. Bu Ankara Anlaşması vizesi ile İngiltere’ ye giren kişiler orada oturma, yaşama hakkına sahip olurlar. ECAA vizesi sayesinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları İngiltere’de kendi işini kurabileceği gibi mevcut şirketlere de dahil olabilirler. Bu vizeyi alan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları aynı zamanda İngiltere’deki ücretsiz sağlık gibi haklardan da faydalanabilmektedir. Ayrıca bu vizeyi alıp İngiltere’ ye yerleşen vatandaşlar askerlik görevlerini 37 yaşına kadar erteleyebilmektedir ve ücretli yani bedelli askerlik şeklinde bu görevi yerine getirebilmektedirler.

Vize alınırken oraya gidecek kişi aile üyelerini de beraberinde götürmek istediğini beyan ederek yanında götürebilmektedir.

Ve bu aile üyeleri vizede belirtilen işlerde çalışmak zorunda değildirler, istedikleri alana rahatlıkla yönelebilirler. Ankara Anlaşması vizesinin bir başka özelliği de vize şart ve uygulamaları ile ilgili herhangi bir değişim söz konusu olmadığıdır. İngiltere’de çalışma ve yaşama hakkını kazanan kişilere tanınan haklar, kolaylık veya zorluklar şeklindeki uygulamalarda değişim olmaz ve anlaşmada ne kural varsa aynı şekilde değiştirilmeden uygulanmaktadır. ECAA vizesi ile İngiltere’de yaşama ve çalışma hakkına sahip olan kişiler ilk olarak 1 yıl çalıştıktan sonra bu sürenin üzerine ek olarak 3 yıl daha çalıştıkları takdirde orada süresiz yerleşik hayata geçiş yapmak için başvuruda bulunabilirler.

Süresiz oturma, yaşama ve çalışma hakkı elde eden kişiler ilk başvurudaki beyan edilen işte çalışmak zorunda değildir.

Yani süresiz oturma hakkı sayesinde kişi istediği işi rahatlıkla yapabilmektedir. Kesinlikle başvurduğu zamandaki işi yapmak zorunda değildir. Bu sayede kişi hem kendi işinde çalışma hakkı elde eder isterse de başka işte çalışabilir. Bunlara ek olarak da Ankara Anlaşması vizesi ile İngiltere de yaşamaya hak kazanan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 5 yıl sonunda İngiltere’de vatandaş olabilmek için başvurup İngiliz pasaportu alma hakkını elde etmiş olurlar. Ankara Anlaşması vizesine başvurmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları İngiltere’den veya Türkiye’den başvurabilmektedirler. Bunu seyahat ettiği dönemlerde kolaylıkla yapabilmektedir. Gerekli evrakları toplayıp ilgili konsolosluklara bu evrakları ileterek ECAA vizesine başvuru yapılabilmektedir.

Read more

Written by:

Comments (0) 11 Ekim 2017 /