Ankara Anlaşması vizesi bulunan başvuru sahiplerinin, İngiltere’deki iş hayatının 5. yılında, süresiz oturum (Leave to Remain in UK) için başvurma hakkı olur.

Ankara Anlaşması ile serbest çalışma vizesi (self-employed) alan kişiler için üç aşamalı bir süreç söz konusudur. Süresiz oturum ve vatandaşlık hakkı bu sürenin sonunda elde edilmektedir.

İlk yılın sonunda gerekli şartları yerine getirir, işinizle alakalı finansal anlamda başarılı görünürseniz Home-office yani İngiltere İç İşleri Bakanlığı tarafından vizeniz 3 yıllık periyotlar halinde uzatılacaktır.

Toplam 5 yılın sonunda yapmakta olduğunuz işin gerekliklerini yerine getirmiş olursanız

Indefinite Leave to Remain yani süresiz oturum alma hakkınız olur. İngiliz vatandaşlığı hakkını elde etmek için ise 1 yıl daha Birleşik Krallık’ta yaşamanız gerekmektedir.

İngiltere’de Süresiz Oturum Alma

Vatandas.UK ekibi olarak, Ankara Anlaşması vizesiyle İngiltere’de beş yıl yaşamış olan danışanlarımızın süresiz oturma başvurularını da yapıyoruz. Süresiz oturum vizesi, self-employed olarak İngiltere’de iş kuran danışanlarımıza istedikleri işte çalışma ve İngiltere’nin sosyal devlet hizmetlerinden yararlanma imkanı sağlıyor; vatandaşlığa giden yolu açıyoruz.

Ankara Anlaşması kapsamında serbest meslek sahibi, çalışan veya bu ikisinden birinin bağımlısı olarak İngiltere’de toplam beş (5) yıl yaşadıktan sonra süresiz oturma hakkı kazanabilirsiniz. Bu 5 yılı tam olarak doldurmadan önce başvurunuzu yapamazsınız.

Yeni uygulama ile, süresiz oturuma başvurmak için, life in the UK ile B1 dil seviye sınavlarından geçmesi gerekmektedir. Ayrıca son 5 yılda, her yıl için 180 günden fazla İngiltere dışında bulunmamalıdır. Başvuru ücreti, 2.389 GBP – pounddur.

Süresiz Oturum Alınca İstediğim Mesleği Yapabilecek miyim?

Süresiz oturma iznini aldıktan sonra artık bir daha oturum başvurusu yapmak zorunda kalmayacaksınız. Dahası, bu tarihten itibaren sadece başvurduğunuz serbest meslek dalında çalışma kısıtlamasından da kurtulmuş olacaksınız. Artık istediğiniz yarım ve tam zamanlı işte çalışabilirsiniz. Ayrıca artık İngiliz vatandaşlarının yararlandığı bütün sosyal yardımlardan da yararlanabilirsiniz.

Kısacası henüz bir İngiltere pasaportunuz olmasa da, bir İngiliz vatandaşının ülke içinde yararlandığı bütün imkanlardan siz de yararlanabilirsiniz. Vatandaş.UK ekibi olarak tüm bu süreçte müşterilerimizin yanında yer alıyor ve bu mutluluklarını gururla paylaşıyoruz.

Yaşanabilecek olası aksilikler, yasal düzenlemelere uygunsuz hareket etmek, banka, tapu dairesi v.b resmi kurumlarla yaşanabilecek aksaklıklar uzatma sürecini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle 1 yıllık vizenin sonrasında profesyonel danışmanlık almaya devam etmek çok daha sağlıklı olacaktır. Ankara Anlaşması sonucu İndefinite Leave to Remain UK (ILR) – İngiltere/ Birleşik Krallık’ta süresiz oturum hakkı için profesyonel ekibimize hemen danışın, işinizi şansa bırakmayın…