Ankara Anlaşması Vizesi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının iş kurabilmek amacıyla İngiltere’ye yerleşmelerine imkan sağlayan bir vize tipidir. Bu vize sayesinde, Türk vatandaşları kolaylıkla yeni bir hayat kurabilir, aileleri ile birlikte İngiltere Vizesi ile ulkeye yerleşebilirler.

İngiltere Vizesi ile Yeni Bir Hayat

ECAA yani Ankara Anlaşması Vizesini aldıktan sonra, İngiltere’de sizin için yeni bir hayat başlamaktadır. Öncelikle bu vize, size ilk aşamada 12 ay oturum ve kendi işinizi yapma hakkı vermektedir. Self-employed olarak yani kendi işinizi yapan kişi olarak çalışmak zorundasınız. Bu vize, size başka bir işyerinde işçi olarak çalışma hakkı vermez.

Diğer bir husus ise, bu vizeyi alan kişinin İngiltere’de yerleşme iradesini göstermesi gerekir. Bu irade, kişinin evini tutması, belediyeye ve mahalle doktoruna kaydını yaptırması, evinin elektrik, su ve gaz gibi faturalarını kendi adı ile ödüyor olması ile anlaşılabilir. İngiltere’de yaşadığınız müddetçe, yerleşme iradenizi gösteren bu hususları evrakla ispatlamanız gerekecektir. O sebeple, yukarıda belirtilen konularla ilgili her türlü sözleşme, fatura ve belgenin saklanması gereklidir.

En önemli dönem vizenin alındığı ilk 12 aydır. Bu dönem, sizin İngiltere’de yaşam ve çalışma hayatınızın devamının değerlendirildiği bir deneme süresi olarak kabul edilebilir. Business yani iş planınızda belirttiğiniz hedefleri sağlayıp sağlamadığınız, geçiminizi temin edip edemediğiniz, vergi verip vermediğiniz gibi hususlar değerlendirilecektir. Duruma göre, vizeniz 3 yıl veya 1 yıl uzatılacak ya da iptal edilebilecektir. Bu gibi risklere maruz kalmamak adına bu koşullara dikkat edilmelidir. Dahası ilerleyen yıllarda yani 5. Yılın sonunda süresiz oturma izni alabilirsiniz. Süresiz oturma izninizin üzerinden 1 yıl geçmesi ile birlikte, İngiliz vatandaşlığına başvurabilirsiniz.

İş Planında belirtilen işi yapmak zorunda mıyız?

Vize başvurusu sırasında sunmuş olduğunuz, business yani iş planınızda belirtmiş olduğunuz işi yapıyor olmanız gerekmektedir. Her ne kadar bu bir zorunluluk olmasa da, iş planına göre işinizi kurmanız gerekmektedir.

İş değişikliği durumunda ise, Home Office bilgilendirilmelidir. İş değişikliği durumu, uzatma işlemlerinizi etkileyebilir. Home Office yetkilileri, uzatma sürenizi bazen 3 yıl yerine 1 yıl olarak değerlendirebilirler. Bu sebeple, yapacağınız işi önceden iyi düşünüp, planlamakta fayda vardır.