Entrepreneur yani girişimci vizesi, İngiltere’de kendi işini yapmak veya bir iş yerini devralmak isteyen yatırımcılara yönelik Tier-1 kategorisinde bulunan yatırım odaklı bir vize türüdür. Genellikle, ilk etapta 3 yıl olarak verilmektedir. Vize süresi bittiğinde, aynı ise devam edildiğinin ispatlanması durumunda, 2 yıllık bir uzatma yapılabilir. İngilterede 5 yıllık süre tamamlandığında, süresiz oturuma başvurulabilir.

Tier 1 Entrepreneur Girişimci Vizesi 2

Tier 1 Entrepreneur Girişimci Vizesi, İngiltere’de kendi işini kurmak isteyenler için çözüm sağlayan vize türüdür. İngiltere’ye giderek iş fikrini gerçekleştirmek veya bir işyerini devralmak isteyen kişilerin bu vizeye başvurmaları gerekmektedir.

Minimum £50.000- £200.000 düzeylerinde yatırım fonu ilk gerekliliklerden biridir. TIER 1 vizesi, puanlama sistemi ile verilmektedir. Buna göre, çeşitli özellikleri yerine getiren adaylar, belirli bir puan üzerine çıktıklarında kabul edilirler. Maddi yeterlilik, dil yeterliliği, eğitim yeterliliği ve iş fikirleri genel olarak puan sistemini etkilemektedir.

TIER 1 vizesi verilen kişinin İngiltere’de kalma süresi ilk vize ile maksimum 3 yıl 4 aydır.Bu süre içinde tüm şartları yerine getiren ve işletmesini yönetmeye devam eden girişimciler vizelerini 2 yıl daha uzatabilirler. 2 yılın sonunda ise yani toplam 5 yıl sonunda ise İngiltere’de süresiz oturum izni için başvuru yapabilirler.

İngiltere Girişimci Vizesine Kimler Başvurabilir?

  • İngiltere veya İngiltere dışında denkliği kabul edilen yükseköğretim mezunları
  • Resmi olarak tanımlanabilecek bir iş fikri olan kişiler (İngiltere Uluslararası Ticaret Departmanı veya Yüksek Öğretim Kurumu onaylı)
  • AB veya İsviçre vatandaşı olmayan kişiler

İngiltere Girişimci Vizesi İçin Gereklilikler Nelerdir?

  • £200.000 yatırım fonunu kullanmak üzere bulundurmak
  • Kişisel harcamalar için hesapta £3500 bulundurmak (başvurudan en az 90 gün önce)
  • B1 seviyesinde İngilizce dil yeterliliği
  • İşin/Projenin katma değer üreten bir değer olması
  • Puanlama sistemine en az 75 puan ile girmek
  • Kurulacak işletmede en az 2 kişiyi full time olarak çalıştırabilmek
  • İşin kurulmasından sonraki 3 haftalık süreçte İngiltere Vergi Dairesi’ne (HMRC) kayıt yaptırmış olmak
  • Girişimcinin, kurduğu işte yönetici olarak kayıtlı olması ve farklı bir işte çalışmaması