Ankara Anlaşması ile süresiz oturum hakkına sahip olduktan 1 yıl sonra ingiliz vatandaşlığı alabilir ve akabinde ingiliz pasaportu sahibi olabilirsiniz.



Ankara anlaşması ile İngiltere’de 4 yıl boyunca kendi işinizi başarıyla yürütmeniz durumunda, süresiz oturum (İLR) hakkını kazanmış olacaksınız. Süresiz oturum hakkını elde ettikten 1 yıl sonra ise, önce vatandaşlık sonrasında ise İngiltere pasaportu sahibi olabileceksiniz.

Tüm bu işlemler sırasında yetkili göçmenlik ofisimiz aracılığı ile yanınızda yer alıyoruz. İngiltere vatandaşlığı başvurusunda gerekli olan dil yeterliliği ve yaşam sınavına hazırlık döneminizde danışmanlık yapıyoruz. İngiltere’de iş kurma amacıyla self-employed vizesi alan danışanlarımız sürecin sonunda çifte vatandaş olma hakkını kazanıyor.

Kuşkusuz bu sürecin en keyifli yanı sonunda dünyaca değeri olan ingiliz pasaportuna sahip olmanız olacaktır. 173 ülkeye vizesiz giriş hakkı veren dünyanın en avantajlı pasaportlarının başında gelen ingiliz pasaportuna uzman ekibimiz aracılığıyla sorunsuz bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Ankara anlaşması ile 5 senenin sonunda vatandaşlık alabilmek için gerekli şartlar;

  • Başvuru yapabilmek için 18 yasından büyük olmak gerekir.
  • Başvuran kişinin sabıka kaydı olmamalıdır.
  • Başvuran kişi son 10 yıl içerisinde Birleşik Krallık’ta göçmenlik ile ilgili herhangi bir suç işlememiş ve Home Ofiiçe’e karşı herhangi bir yalan beyanda bulunmamış olmalıdır.
  • İngiliz vatandaşlığına başvuru yapabilmek için İELST for UKV1 ingilizce yeterlilik sınavından 4.0 ve üzeri bir puan almak gerekir.
  • İngiliz vatandaşlığı için Birleşik Krallık’ta yaşam (Life in UK) sınavından geçer not almak gerekir. Sınav toplam 24 sorudur ve %75 geçer puan alabilmek için bunun 18’İ doğru şekilde cevaplanmalıdır.
  • Başvuru yapan kişinin son 5 yıldır herhangi bir vize türüyle İngiltere’de bulunuyor olması gerekir.
  • Başvuru sahibinin son 12 ayda Birleşik Krallık’ta sürekli oturum izni (indefinite) olması gerekir
  • İngiliz vatandaşlığı için son 5 yılda 450 günden fazla, son 12 ayda ise 90 günden fazla Birleşik Krallık dışında bulunmuyor olmak gerekir.

Birleşik Krallık’ta Dil Testi

Oturum uzatma ve süresiz oturum başvurusu sırasında beklediğiniz süreler de bu beş yılın içinde sayılacaktır. Bilinmelidir ki, İngiltere vatandaşlığı başvurusu Ankara Anlaşması kapsamında elde edilen bir hak değildir. Dolayısıyla da, Ankara Anlaşması vizesi sahiplerinin tabi olmadığı bazı şartlar bu aşamada geçerli olacaktır.
Öncelikle artık İngilizce dil sertifikanızı almış olmanız gerekecektir. Bu anlamda sizleri ihtiyaç duymanız halinde anlaşmalı olduğumuz dil okullarına yönlendirebiliyoruz.

Birleşik Krallık’ta Yaşam Testi

Vatandaşlık başvurusunun ikinci şartı, Birleşik Krallıkta Yaşam (Life in the UK) testinden geçer not almaktır. Bu testten ve İngilizce sertifikası şartından sadece 18 yaş altı ve 65 yaş üstü kişiler muaftır. Bu iki yaş arasındaysanız dil sertifikası ve test sonucu olmadan başvuru yapamazsınız.
Önemli bir konu da, bu süreçte ne kadar yurt dışında kalma hakkınız olduğudur. Son 12 ay içinde, yani beşinci yılınızda 90 günden fazla, toplamda da beş yıl içinde 450 günden fazla İngiltere dışında kalmış olanlar vatandaşlık başvurusu yapamazlar.
Ayrıca, İngiltere’de Kriminal Olaylara Dikkat Etmelisiniz.
Bu şartlara ek olarak, ülkede geçirdiğiniz beş yıldaki adlı sabıkanız, polis kayıtlarınız, mahkeme kararları ve trafik cezaları da dahil olmak üzere, cezalarınız incelenecek ve sonuçları hakkınızda verilen kararı etkileyebilecektir. Yani ülkede geçirdiğiniz bu beş yıl boyunca herhangi bir kriminal vakaya karışmamak için azami dikkat göstermelisiniz. Birleşik Krallık vatandaşı olabilmek için iyi karakterli olmak şarttır.
Özellikle vergi konusunda hata yapmamanız için pasaportunuzu elinize alana kadar danışmanlık almaya devam etmenizi tavsiye ediyoruz. Vatandaş.uk olarak göçmen hukuku sertifikalı uzman ekibimizle tüm bu süreçte yanınızda sizin yanınızda yer alıyoruz. Detaylı bilgi almak ve aklınızdaki sorulara yanıt bulmak için bize hemen ulaşabilirsiniz.