Tier 1 Entrepreneur yani girişimci vizesi, bir yatırım vizesidir. İngiltere’de iş kurmak isteyen müteşebbis ve girişimciler için en ideal vize türüdür.

Entrepreneur yani Girişimci vizesinin Ankara Anlaşması vizesine göre avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır.

  • Öncelikle Girişimci vizesine başvurmak için, en az £200,000 poundluk bir yatırım yapılması gereklidir.
  • Ayrıca bu yatırım miktarının yanı sıra, şahsi ihtiyaçlarınız için asgari £3,310 poundun da bankanızda başvuru tarihinden 90 gün öncesinden itibaren kullanıma hazır halde olması gereklidir.
  • Yani asgari, 203,310 poundun Türkiye ya da başka bir ülkede bulunan bankada gösterilmesi gerekmektedir.

Girişimci vizesinin ikinci şartı ise, İngilizce dilini B1 seviyesinde biliyor olmaktır.

  • B1 seviyesinde İngilizce biliyor olduğunuzu kanıtlamak için İngiliz makamlarınca akkredite edilmiş bir eğitim merkezinden İngilizce sertifikasi almak zorunludur.

Bu vize tipi özelliği gereği, puanlama sistemine tabi tutuldugundan en az 95 puan alabilmek gereklidir. (Örnek vermek gerekirse, İngilizce Sertifikasi 10 puan, gerekli yatirimin hali hazirda kullanmaya hazır bir finansal kuruluşta olmasi 75 puan gibi, vs). Ayrıca, başvuru sahibinin özgeçmişi, eğitim ve iş tecrübesi de göz önünde tutulmaktadır.

  • Diğer bir şart ise, başvuru sahibinin kuracağı işte en az 2 kişi full time eleman çalıştırma zorunluluğunun bulunmasıdır. Bu şartın yerine getirilmesi, uzatma işlemleri açısından çok önemlidir.

Girişimci vizesine başvurularin, Türkiye’den ya da oturum bulunan başka bir ülkeden yapılma zorunluluğu vardır. Birleşik Krallık’tan bu başvurular kabul edilmemektedir.

Bu vize kapsamında başka bir işyerinde çalışma izni verilmez, sadece kendi işini yapma izni verilir. İki ortak olarak da bu vizeye basvuru yapılabilir. Bu vizenin sağladığı imkanlardan, başvuru sahibinin eş ve 18 yaşından küçük çocukları da yararlanabilir.

Genellikle, bu vize 3 yıl 4 ay olarak verilmektedir. Vize süresi bittiğinde, aynı işe devam edildiğinin ispatlanması durumunda, 2 yıllık bir uzatma yapılabilir. İngilterede 5 yıllık sure tamamlandığında, süresiz oturuma başvurulabilir. Bu süre uzatma işlemleri premium servis kullanmak suretiyle hızlı bir şekilde sonuçlandırılabilir.

Süresiz oturum alınmasından itibaren 1 yıl geçmesi durumunda ise, vatandaşlık başvurusu yapılabilir.

Türkiye’den ya da başka bir ülekeden yapılan başvurular genellikle ortalama 3 hafta içinde sonuçlanmaktadır.

Türkiye’den ya da başka bir ülkeden yapılan başvurular yapıldıktan sonra, kabul aldığınızda, 1 ay içinde İngiltere’ye gelmeniz gerekmektedir. Ayrıca, vize aldıktan sonra 6 ay içinde HMRC yani vergi dairesine kaydınızın yapılması gerekmektedir.