Ankara antlaşması vizesinin özellikleri kapsamında sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları faydalanabilmektedir. Bu vize, Türk vatandaşlarına  İngiltere’de iş kurmak üzere çalışmalarına imkan vermektedir. Bu vize Türk vatandaşlarına Self-Employed olarak adlandırılan kendi işini yapma hakkı ve buna bağlı olarak oturum hakkı vermektedir.

Ankara anlaşması vizesi başka bir işyerinde çalışma hakkı vermez. Bu sebeple, Ankara antlaşması vizesinin özellikleri gereğince Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları İngiltere’de kendi işlerini kurabilmekte, işletebilmekte ya da kurulu bulunan bir şirkete ortak olabilmektedirler.  Bu vizeyi alan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları aynı zamanda İngiltere’deki sağlık ve eğitim (lisans ve üstü hariç) hizmetlerinden ücretsiz  faydalanabilmektedirler. Ayrıca bu vizeyi alıp İngiltere’ye yerleşen vatandaşlar, askerlik görevlerini 37 yaşına kadar erteleyebilmekte ve bu görevlerini ücretli yani bedelli askerlik ile yerine getirebilmektedirler.


Bu vize ile başvuru yapmayı planlayan bir kişi, ailesini de dependant yani bağımlı olarak yanında götürebilmektedir. Başvuru sahibi olan kişi yalnızca iş planındaki işi yapmak zorundadır. Bunun yanında bağımlı vizesi alan aile üyeleri diledikleri işte çalışabilmektedir. Başvurularda bu hususun göz önünde bulundurulmasında fayda vardır.

Ankara Anlaşması vizesinin özellikleri nelerdir? Ankara Anlaşması Vize Süresi Ne Kadardır?

Bu vize ile İngiltere`de yaşama ve çalışma hakkına sahip olan kişilere, ilk olarak,1 yıllık vize verilmekte, akabinde bu sürenin üzerine ek olarak 3 yıl daha vize verilmekte, 4. yılda ise süresiz yerleşik hayata geçiş yapmak için başvuruda bulunabilmektedirler.
4. yılın sonunda süresiz oturum hakkının kazanılması ile birlikte, yaşama ve çalışma hakkı elde eden kişiler, ilk başvurularında beyan ettikleri iş kolunda artık çalışmak zorunda değillerdir. Yani süresiz oturum hakkı sayesinde kişi istediği işi rahatlıkla yapabilmektedir. Bu sayede kişi hem kendi işinde çalışma hakkı elde eder, isterse de başka bir işte çalışabilir.
Bunlara ek olarak da ECAA vizesi ile İngiltere de yaşamaya hak kazanan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 5 yıl sonunda İngiltere’de vatandaşlık için başvuru hakkı elde etmektedirler. 5 yılın sonunda, şartları yerine getiren Türk vatandaşları, İngiliz pasaportu alma hakkını elde etmiş olurlar.
ANkara anlaşması vizesine başvurmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları İngiltere’den veya Türkiye’den başvurabilmektedirler. Türkiye ve yurtdışından yapılacak başvurular İngiliz konsolosluklarına, İngiltere’den yapılan başvurular ise Home Office’e yani İngiliz İçişleri Bakanlığına yapılmaktadır.