Ankara Anlaşması vizesi, size ve ailenize İngiltere’de kendi işinizi yaparak çalışma ve yaşama fırsatı sunmaktadır. 2 farklı türü bulunan ve ECAA olarak adlandırılan bu vize ile sürecin sonunda İngiliz pasaportuna sahip olabilirsiniz.

Ankara Anlaşması vizesi
Türkiye Cumhuriyeti ile İngiltere arasında yapılmış olan ve insanlara İngiltere’de yaşama ve çalışma hakkı tanıyan Ankara Anlaşması vizesi yani ECAA vizesi başvurusu Birleşik Krallık’tan yapılabileceği gibi Türkiye’den ve diğer yabancı devletlerin İngiliz Konsolosluklarından yapılabilir. İngiltere’den yapılan başvurularda genellikle, kişiler başvuru esnasında herhangi bir mülakata tabi tutulmamaktadır. Türkiye’den yapılan başvurularda, ihtiyaç duyulması halinde başvuru sahipleri bazen, İngiltere Konsolosluğu’na davet edilerek mülakata çağırılmaktadırlar. Ankara Anlaşması vizesine başvuran Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ailelerini de yanlarına yani İngiltere’ye alabilmektedirler. Bunun için başvuru sahibinin, eşi ve çocuklarına bakmakla yükümlü olduğunu belirtmesi ve ispatlaması yeterlidir. Buna ECAA3 Aile Birlesimi vizesi yani Bağımlı (dependant) vizesi denilmektedir.

Gerekli şartlara uyulduğu takdirde, başvuru sahibinin ailesi de İngiltere’ye rahatlıkla yerleşmeye hak kazanmış olurlar.

Ankara Anlaşması vizesi için belli bir sermayeye sahip olmak gerekmektedir. Bu sermayenin kaynağının belli olması önem taşımaktadır. Ayrıca sermayenin başvurucuya ait bir banka hesabında gösterilmesi gerekmektedir. Sermayenin kaynağı delilleri ile belirtilmeli, eğer bu sermaye, üçüncü bir kişiden alınmışsa bu paranın ne amaçla verildiği açıklanmalıdır. Borç olarak alınan para, sermaye olarak gösterilemez.  Sermaye ancak bir kişi tarafından geri istenmeksizin hediye edilmiş olabilir. Bu sebeplerden ötürü, başvuru yapılırken sermayenin kaynağı mutlaka bildirilmelidir.
Ayrıca Ankara Anlaşması vizesine başvurmanın iki kategorisi bulunmaktadır. Bunlardan birincisi; Self-employed yani kendi işini yapan “Turkish Business Person” vizesi olarak adlandırılan ECAA2 vizesidir.

Bu kategorinin ikincisi ise; İngiltere’de bir iş kurmaksızın, bir işyerinde ya da şirkette çalışmak için üzere “Turkish Employed” adıyla anılan Ankara işçi vizesidir. Bu iki vize türünden de vatandaşlığa geçmek mümkündür. Örneğin Turkish Business Person yani Self-Employed vizesi sahibi olanlarla Turkish worker vizesi sahibi olanlar, 15 Haziran 2018 günü çıkan yeni uygulama ile 6. yılın sonunda vatandaşlık için başvuru yapabilirler.

İki vize türü de Ankara Anlaşma Vizesi (ECAA vizesi) içeriğine, kurallarına ve uygulamalarına sahiptir.

Turkish Employed vizesine ingiltere’de Öğrenci vizesi veya AuPair vizesi ile bulunan ve son 1 yıllık sürede iş yeri değişikliği yapmadan aynı iş yerinde çalışmış Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları başvurabilmektedir. Bu kişiler İngiltere’de yaşamak için gerekli vizelerinden biri olan Turkish Employed vizesine kolaylıkla başvuruda bulunabilmektedirler. Ve 6 yılın sonunda direkt olarak İngiltere vizesine başvuruda bulunup İngiliz pasaportuna sahip olunabilmektedir.