Ankara Anlaşması Süresiz Oturum Yeni Bildiri Yayınlandı! (Temmuz 2018)

Ankara Anlaşması Süresiz Oturum Yeni Bildiri Yayınlandı! (Temmuz 2018)

Ankara Anlaşması Süresiz Oturum (Indefinite Leave to Remain ) şartları güncellendi - 6 Temmuz 2018, Süresiz oturum başvuru ücreti ne kadar? Süresiz oturum için kaç yıl İngiltere'de yaşamak gerekli

Ankara Anlaşması Süresiz Oturum (Indefinite Leave to Remain ) şartları güncellendi - 6 Temmuz 2018, Süresiz oturum başvuru ücreti ne kadar? Süresiz oturum için kaç yıl İngiltere'de yaşamak gerekli

Bugün Home Office, yeni bir Guidance (bildiri) yayınladı. Bildiğiniz gibi, Home Office, askıya aldığı Ankara Anlaşması vizesi (ECAA Business “İş Kurma” ve Worker “İşçi”) ile süresiz oturuma başvuru hakkını (İndefinite Leave to Remain) 15 Haziran 2018 tarihinde yeniden yürürlüğe sokmuştu. Ancak, yeni düzenlemenin nasıl uygulanacağı konusu, bugün (06.07.2018) yayınlanan Guidance (bildiri) ile açıklığa kavuşturuldu. Ankara Anlaşması süresiz oturum yeni şartları için okumaya devam edin.

Yeni düzenleme ile, asıl başvuru sahibi ve ona bağlı eş ve çocuklar da aşağıdaki koşulları yerine getirmeli ve sonrasında bireysel olarak başvuru yapmaları gerekmektedir.

Bugün itibariyle yayınlanan Ankara Anlaşması süresiz oturum yeni şartlarına göre;

 

  • 1) Süresiz oturuma başvuru süresi 5 yıla çıkmıştır.
  • 2) 5 yıllık süre içerisinde her yıl için en az 180 gün Birleşik Krallık’ta bilfiil yaşama şartı aranmaktadır.
  • 3) 18 yasını geçmiş olan her hak sahibi, vatandaşlık sınavı olarak bilinen Life in the UK testini geçmek zorundadır.
  • 4) 18 yasını geçen her hak sahibi, B1 seviyesinde İngilizce dil sınavını geçmek zorundadır.
  • 5) Hak kazanmış her başvuru sahibi, başvuru ücreti ödemek durumundadır. (Güncel başvuru ücreti kişi başı £2,389)

 

Bu noktada bir konuya dikkat çekmek gerekmektedir;

Şöyle ki, vatandaşlığa başvuru kıstaslarında, Birleşik Krallık’ta fiilen yasama süreleri farklılık arz etmektedir:

Son 5 yılda Birleşik Krallık topraklarının dışında toplamda 450 günü geçmemek ve son yılda da 90 günü geçmemek. Süresiz oturum şartları arasında yer almaktadır.

Yeni yayınlanan bildiri neticesinde mevcut şartların büyük tartışma doğuracağı açık. Kişiler, ülkelerinden, ailelerinden ve işlerinden hatta bir çok alışkanlıklarından vazgeçerek bir başka ülkeye göç ettiler. Ve bu kararı alırken de bir araştırma yaptılar. Kendilerine uygun ülke olarak İngiltere’yi seçtiler. Ancak şimdi beklenmedik bir durumla karşılaşıldı. 4 yıl sonunda süresiz oturum hakkı bekleyen insanlar, karşılarında yeni kurallar buldular.

Ankara Anlaşması Süresiz Oturum Yeni karara itiraz etme hakkı söz konusu mu?

 

Bir dava açma hakkı söz konusu olabilir. Şöyle ki, benzer bir durum daha önce başka bir vize türü ile ilgili de yaşanmıştı.

Highly Skilled Migrant Programme (HSMP), yüksek yetenekli göçmenlik programı adıyla bilinen vize türü 2002 ve 2008 tarihlerinde arasında İngilterede uygulanan bir vize türüydü. Bu vize türünün vermiş olduğu haklar Ankara Anlaşması vizesinde verilen haklarla hemen hemen aynıydı. 4 sene HSMP vizesi ile İngilterede bulunan kişiler süresiz oturum başvurusu yapabiliyorlardı. Ankara Anlaşması vizesi gibi bu vize türünde de süresiz oturum başvuruları İngiltere İç İşleri Bakanlığı tarafından askıya alındı.
Bunun üzerine 4 yılı doldurmuş vize sahiplerinden biri bu değişikliğe karşı dava açtı. Davayı karara bağlayan hakim İç İşleri Bakanlığını haksız buldu ve kararda yapılan değişikliklerin yalnızca bu değişliklikten sonra başvuru yapanları etkileyebileceğini, bu tarihten önce başvuru yapanların haklarının ise korunması gerektiğini belirtti.

Bu karar, benzer durumun Ankara Anlaşması için de yaşanabileceğinin kanıtıdır. 4 yılını İngilterede Ankara Anlaşmalı biri olarak geçirmiş vatandaşlarımızın dava açması neticesinde aynı kararın verilebileceği kuvvetli ihtimal dahilindedir.

Ankara Anlaşması süresiz oturum yeni şartları için okumaya devam edin. ile alakalı güncel bilgi ve haberler için, sosyal medya hesaplarımızdan ve websitemiz üzerinden bizleri takibe devam edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

//]]>