Askıya alınmış olan Ankara Anlaşması kapsamında süresiz oturum izni başvuru hakkı yeni düzenleme ile tekrar yürürlüğe girdi.

Ankara Anlaşması süresiz oturum izni yeni şartları bugün Home Office tarafından yayınlandı.

Bilindiği üzere 16 Mart 2018 tarihinde Home Office, Ankara Anlaşması vizesi ile  İngiltere’de bulunan Türk vatandaşlarının Indefinite Leave to Remain (ILR) yani süresiz oturum için başvurma haklarını geçici olarak askıya almıştı. Merakla beklenen yeni düzenleme, Home Office tarafından  bugün açıklandı. Bu açıklamaya göre, Ankara Anlaşması vizesine sahip Türk vatandaşlarının süresiz oturuma başvurma hakları tekrar yürürlüğe sokuldu. Ancak bazı yeni şartlar getirildi.

Genelgeye göre, Ankara Anlaşması ECAA self-employed yani kendi işini yapan ya da “Turkish Worker” yani çalışan vizesine sahip Türk vatandaşları aşağıda yer alan şartları sağladıklarında süresiz oturuma (Indefinite Leave to Remain) başvurma hakkı kazanabilecekler.

İngiltere İç İşleri Bakanlığı’ndan yapılan son açıklamaya göre süresiz oturum yeni şartları şu şekildedir;

  • İngiltere’de 5 yılı tamamlamış olmak,

Ayrıca, bir yıllık dönem içinde vize sahiplerinin İngiltere dışında geçirdikleri sürenin 180 günü aşmaması şartı getirilmiştir. Bu kural aile fertleri için de uygulamaya konulmuştur. İngiltere’de zorunlu kalma süresi aranmaz iken, 180 gün şartı getirilmiş ve bahsi geçen tüm bu şartlara aile bireyleri de tabi tutulmuştur.

  • B1 seviyesindeki İngilizce yeterlilik sınavını geçmek,

İngilizce yeterlilik sınavını geçmeleri şartı eski düzenlemede yok iken, bu şart başvuru sahibi ile tüm aile bireylerini de kapsam içine almıştır.

  • Life in the UK İngiltere’de yaşam testini geçmek

24 soruluk Life in UK olarak bilinen vatandaşlık sınavından en az 18 tane doğru yaparak sınavda başarılı olunması gerekmektedir.

  • Başvuru ücretini ödemek,

Süresiz oturum izni başvuruları ücretli hale getirilmiştir. (Güncel olan başvuru ücreti, kişi başı £2,389)

  • Bunlara ilave olarak Turkish worker vize sahipleri eşleri ve çocuklarının da süresiz oturuma başvurabilmeleri için halihazırdaki vizelerinin yine Turkish worker dependent veya partner katagorisinde olması gerekmektedir.

Eski uygulamada olduğu gibi, devletten yardım almaya gerek duymadan kendi imkanları ile geçinebilecek durumda olmaları aranmaktadır.

Aile fertlerinin de eski düzenlemede olmayan bazı şartlara tabi tutulduğunu görmekteyiz.

Şöyle ki, yeni düzenleme ile Aile fertlerine;

  • 5 yıl İngiltere’de yaşama ve oturma zorunluluğu,
  • 180 günden fazla 1 yıl içinde İngiltere dışında bulunmama zorunluluğu,
  • Vatandaşlık yani Life in the UK ve B1 seviyesinde ingilizce yeterlilik sınavından geçme zorunluluğu

getirilmiştir.

Konu ile ilgili güncel gelişmeleri sitemiz üzerinden takip edebilirsiniz. Ankara Anlaşması süresiz oturum izni yeni şartları ve uygulamalarıyla ilgili merak ettiğiniz tüm sorularınız için bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.

15.06.2018