Ankara Anlaşması ile Süresiz Oturum Başvuruları Askıya Alındı!

Ankara Anlaşması ile Süresiz Oturum Başvuruları Askıya Alındı!

Ankara anlaşması vizesinin özellikleri nelerdir? Ankara anlaşması / ECAA Vizesini aldıktan sonra vize süresi ne kadardır? Ankara anlaşması ile vize almak askerliği nasıl etkiler?

Ankara anlaşması vizesinin özellikleri nelerdir? Ankara anlaşması / ECAA Vizesini aldıktan sonra vize süresi ne kadardır? Ankara anlaşması ile vize almak askerliği nasıl etkiler?

16 Mart 2018 tarihinde İngiltere İçişleri Bakanlığı (Home Office) ‘den yapılan açıklama sonucu, Ankara Anlaşması (ECAA) vizesi kapsamında Birleşik Krallık’ta toplam 4 yılı dolduran vatandaşların süresiz oturum ILR (Indefinite Leave to Remain) başvuralarının durdurulduğu ve bu hakkı sağlayan yeni bir vize kategorisinin yakın tarihte açıklanacağı duyuruldu.

Ankara Anlaşması yoluyla İngiltere’de iş yapmakta olan Self-Employed ( Turkish Businessperson ) vizesine sahip olan Türk vatandaşları öncelikle 1 yıllık vize sonrasında ise 3 yıllık  uzatma alabiliyor. Bu sürecin sonunda yani toplam 4 yıl sonra kişiler süresiz oturum hakkına başvurabiliyordu. Ancak geçtiğimiz sene görülen Aydoğdu davası gerekçe gösterilerek İngiltere İçişleri Bakanlığı (Home Office) 16 Mart 2018 yani bugün itibariyle bu başvuruların durdurulduğunu açıkladı. Alternatif olarak başvuru sahipleri dilerlerse 3 yıl daha uzatma başvurusu yapabilecek.
İçişleri Bakanlığı’nın resmi sitesinden yapılan açıklama şu şekilde;

https://www.gov.uk/government/publications/turkish-ecaa-business-guidance

“No new ECAA ILR applications will be accepted on or after 16 March 2018. Any ECAA settlement applications postmarked prior to 16 March will be processed under the same terms as before. Updated guidance is available on this page.”
Yapılan açıklamada 16 Mart 2018 tarihten önce yapılan başvuruların aynı şartlar göz önünde bulundurularak değerlendirileceği belirtilmiş. Bildiri metninde açık olarak, 16 Mart 2018 tarihi itibariyle süresiz oturum ILR başvurusu kabul edilmeyeceği belirtilmektedir.

 

İngiltere’de yaşayan birçok Türk vatandaşını yakından ilgilendiren bu durum, Ankara Anlaşmalı vatandaşlar arasında panik yaratmış olsa da, uzmanlar bu durumun nitelikli iş gücü sahiplerince avantaj olabileceğini belirttiler. Ankara Anlaşmasıyla ilk 1 yılın sonunda 3 yıl uzatma ve sonrasında hiçbir şart olmaksızın süresiz oturum başvurusu yapılabiliyordu. Her ne kadar süresiz oturum hakkını elde ettikten 1 yıl sonra İngiliz vatandaşlığına başvuru yapılabiliyor olsa da bir çok kişi dil yetersizliği ve başvuru ücretleri nedeniyle süresiz oturum hakkını devam ettiriyordu. Yeni uygulamayla süresiz oturum için de ingilizce yeterlilik şartı ve başvuru ücreti uygulanacağı tahminler arasında.

Geçtiğimiz sene görülen “Aydoğdu davası” sonucu Home Office tarafından bir düzenleme yapılması bekleniyordu. Bu düzenleme ile sınırsız oturum hakkının , 5 yılın sonunda yeni bir başvuru yaparak mümkün olabileceği yönündeydi. Ankara anlaşması ile oturum vermeye devam edileceği ancak İngiltere’de süresiz oturum hakkının Ankara anlaşmasından ayrılacağı söylentiler arasındaydı. Bir diğer detay ise, diğer vize başvurularında olduğu gibi sınırsız oturum için de İngilizce dil yeterliliği aranacağı yönünde. İlerleyen süreç için, süresiz oturum sonrasında vatandaşlık hakkının toplam 10 yıl sonra elde edilebileceği de ihtimal dahilinde… Yeni uygulama konusunda şu an için resmi bir açıklama olmaması ile birlikte kesin olan husus, süresiz oturum hakkının bugün itibariyle durdurulmuş olmasıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

//]]>
Önceki yazıyı okuyun:
ECAA Vizesi aile fertlerinin vize başvurusu için gerekli belgeler, ankara anlaşması İngiltere vizesi başvuru şartları, ankara anlaşması başvuru ücretleri, vize mülakatında sorulan sorular,
ECAA Vizesi ile Aile Fertlerinin Vize Başvurusu

Ankara Anlaşması vizesine başvuran Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları öncelikle orada yapacağı işi tüm hatlarıyla belgeleyen raporlara ihtiyaç duymaktadır.

Kapat