Son günlerde, Ankara Anlaşması vize başvuruları durduruldu mu? Ya da Ankara anlaşması vizesi iptal mi edildi? gibi söylentilerin yayılması üzerine, son güncel durum hakkında Vatandas.UK ekibi olarak bilgilendirme ihtiyacı duyduk.

Ankara Anlaşması vizesi başvuruları durduruldu mu, iptal edildi mi?

Öncelikle belirtemek isteriz ki, bu karmaşa Home Office yani İngiltere İçişleri Bakanlığının 16 Mart 2018 tarihli yeni bir uygulamasını kamu oyuna duyurması ile ortaya çıktı. Açıkça belirtmek gerekirse, ANKARA ANLAŞMASI VİZE BAŞVURULARI DURDURULMADI VE İPTAL EDİLMEDİ. Halen ECAA yani Ankara Anlaşması vize başvuruları devam etmektedir. Bu vizeye ilişkin olarak uzatma işlemleri yapılmaktadır ve onaylanmaktadır.

16 Mart 2018 tarihinde, Ankara Anlaşması vizesi ile ilgili Home Office yani İngilitere İçişleri Bakanlığı, ANKARA ANLAŞMASINA SÜRESİZ OTURUM BAŞVURULARINI DURDURDUĞUNU duyurdu. Bu işlem, Ankara Anlaşmasının diğer başvurularına etki etmemektedir.
Bilindiği üzere, Ankara Anlaşması vizesi üzerinden, Türk vatandaşları öncelikle 1 yıllık vize almaktadırlar, daha sonra ise, şartlar oluştuğunda 3 yıllık vize verilmektedir. 16 Marttan önceki uygulamada, 4. Yılın sonunda başvuru sahiplerine süresiz oturuma başvuru hakkı tanınmakta idi. Ancak şu an bunun yerine 3 yıllık yeni bir uzatma vizesi verilmeye başlanmıştır.

Peki akla hemen şöyle bir soru gelebilir.
Ankara anlaşması üzerinden vize alan başvuru sahipleri ne zaman süresiz oturuma hak kazanacaklardır.

Vatandas.UK ekibi olarak ancak tahminlerde bulunabiliriz. Bu durumda, bu vize tipine en yakın vize tipi olarak, Tier 1 Entrepreneur yani girişimci vizesi ilk olarak akla gelmektedir. Bir yatırım vizesi olarak bilinen bu vize tipi ile, girişimciler, İngiltere’de iş kurma ve işletme hakkı elde etmektedirler. Entrepreneur yani Girişimci vizesi olarak adlandırılan bu vize tipi, Ankara Anlaşması vizesine göre avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır. (Entrepreneur vizesi hakkında ayrıntılı bilgi için bkz. Blog)

Bilinmelidir ki, Süresiz oturum hakkı, İngiltere’de kural olarak, 5 yıl çalışan kişilere belli bir ücret karşılığında verilmektedir.

Tahminlerimize göre, Süresiz oturum şartları diğer vize türlerine (entrepreneur vizesi gibi) denk bir şekilde değerlendirilebilir. Resmi olarak bir açıklama yayınlandığında bu yeni şartlar netleşmiş olacaktır. Ayrıca, İngilizce dil yeterliliği ve “Life in the UK” testi, süresiz oturuma başvuru şartı olarak getirilebilir. Diğer vize tiplerinde olduğu gibi, yeni düzenleme ile artık başvurular ücretli olabilir.

Yeniden hatırlatmakta fayda vardır, şöyle ki, Ankara Anlaşması ile süresiz oturum hakkı uzun vadede sonlandırılmış değildir. Yalnızca uygulamada bazı değişiklikler yapılacağı belirtilmiştir.

Vatandaş.UK ekibi olarak süreci tizilikle takip etmekte ve gelişmeleri yakından incelemekteyiz. Ankara Anlaşması vizesi ile İngiltere’de faaliyet gösteren Türk vatandaşlarımıza, çalışmalarını aynı şekilde devam ettirmelerini önermekteyiz.