Ankara Anlaşması ile Çifte Vatandaşlık ve İngiltere Vatandaşlık Hakları Nelerdir?

Makale

Ankara Anlaşması/İngiltere Vatandaşlık Hakları

Comments (0) 28 Ekim 2017 /

Ankara anlaşması vizesi ile İngiltere’de yaşama ve iş kurma hakkı elde etmiş olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ilk olarak 12 ay süreliğine bir oturma iznine sahip olmaktadırlar. Bu 12 ay oturma izni 12 ayın sonunda gerekli şartlar sağlanmış ise uzatılmaktadır. Ayrıca 1 yılda 90 gün ve çalışmaya başladığından itibaren 5 yılda 450 günden fazla İngiltere dışında başka bir ülkede kalmamış olmak vatandaşlık başvurusu açısından önem arz etmektedir. Kişiler İngiltere vatandaşlığı başvurmak için bu belli süreleri aşmamak kaydı ile İngiltere dışında bulunmaları gerekmektedir. Vize alındığında 1 yıllık bir oturma izni ve sonrasında 5 yıla kadar sürekli oturma izni alma hakkına sahip olmuş kişiler gerekli olan şartların hepsini sağladıktan sonra İngiliz vatandaşlığına başvuru yapabilmektedirler. Öncelikle İngiliz vatandaşlığına başvurmak için ek olarak şartlar bulunmaktadır.

Vatandaşlık başvurusu için İngilizce dil sertifikası gerekmektedir.

Yani 5 yıl İngiltere’de kalınan bu sürede İngilizce dil sertifikası edinmek gerekmektedir. Ancak dil sertifikası tek başına yeterli değildir,” Life in the UK” adında bir teste tabi tutulup bu testten geçmiş olmak da gerekmektedir. Ankara Antlaşması Vizesine başvuran kişiler bu şartları sağladıkları takdirde 18 ve 65 yaş arasındaki tüm vatandaşlar İngiliz vatandaşlığını rahatlıkla başvurabilmektedirler. Vatandaşlığa başvuran kişilerin ceza, sabıka gibi problem yaratacak türde eylemleri olmaması da dikkat edilmesi gereken diğer bir husustur. İngiltere’de yaşamaya başlaya Türkiye cumhuriyeti vatandaşları öncelikle bakmakla yükümlü olduğu kişileri yanında götürme hakkına sahiptir.

Kişinin eşi ve çocukları da İngiltere’de pek çok hakka sahip olabilmektedir.

Örneğin eşi bir yere bağımlı veya bağımsız olarak çalışabilmektedir. Kişinin çocukları da eğitimlerini İngiltere’deki okullarda devam ettirebilme şansına sahiptir. İngiltere vizesi ile İngiltere’ye yerleşen kişi ve ailesi eğitim, sağlık, çalışma gibi temel haklar başta olmak üzere pek çok hakka da sahiptir. Bunlar göz önünde bulundurulduğunda İngiltere’ye yerleşen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da tıpkı İngiliz vatandaşları gibi haklara sahip olabilmekte ve gerekli koşulları sağladıkları takdirde çifte vatandaş olma şansını elde etmiş olacaklardır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir